"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

"Καθίσταται εξοντωτική για τον ψυχικό κόσμο ενός ατόμου η υποχρέωσή...να αποκαλύπτει την ηλικία του....."


Όλα τα είχαμε, αυτές οι ευαισθησίες μας έλειπαν....

Πηγή: www.healthview.gr

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που άναψε το «πράσινο φως» για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών στα συνταγολόγια, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται η ηλικία των γιατρών, η οποία αποτελεί προσωπικό δεδομένο.

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η ηλικία του γιατρού γίνεται γνωστή τουλάχιστον στον πελάτη, στον φαρμακοποιό και στο ασφαλιστικό ταμείο. Δηλαδή γίνεται η επεξεργασία ενός προσωπικού δεδομένου, αυτού της ηλικίας, χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο.

Ακόμη, η απόφαση της Αρχής (56/2010), αποδεχόμενη ως νόμιμη την επεξεργασία του δεδομένου της ηλικίας των γιατρών, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αξιοπρέπειας του ατόμου, της ισότητας και της επαγγελματικής ελευθερίας. Και αυτό γιατί οι γιατροί είναι η μοναδική κατηγορία επαγγελματιών που υποχρεούται σε κάθε εργασιακή της πράξη (συνταγή) να αποκαλύπτει την ηλικία της. Παράλληλα όμως «καθίσταται εξοντωτική για τον ψυχικό κόσμο ενός ατόμου η υποχρέωσή του να αποκαλύπτει συχνότατα και χωρίς τη βούλησή του προσωπικά δεδομένα που το αφορούν, χωρίς μάλιστα τούτο να είναι αναγκαίο». Παράνομη όμως είναι παράλληλα η νομοθετική πρόβλεψη για την αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών στα συνταγολόγια, καταλήγει ο σύλλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου