"Καλωσήρθατε στο ελεύθερο blog των Ελλήνων Ορθοπαιδικών. Ένα βήμα ενημέρωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν στην Ορθοπαιδική κοινότητα της χώρας. Απόψεις, ανακοινώσεις, διαφωνίες και συζητήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα αναρτώνται χωρίς λογοκρισία, αρκεί να κινούνται στα πλαίσια της ευπρέπειας."

Περιμένουμε λοιπόν τα posts σας στό

hellenic.orthopaedics@gmail.com

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οπου φύγει φύγει γιατροί και νοσηλευτές

"Το μνημόνιο «χτυπάει» και το προσωπικό του ΕΣΥ, αφού κατά κύματα γιατροί και νοσηλευτές επιθυμούν να αποχωρήσουν από το σύστημα με πρόωρη συνταξιοδότηση ώστε να γλιτώσουν τα χειρότερα, που επαπειλούνται."

Πηγή: www.enet.gr


Δραστικές θα είναι οι περικοπές στα νοσοκομεία λόγω μνημονίου. Δεν αφορούν μόνο τα φάρμακα, τα ακριβά ιατρικά είδη και τις σπατάλες, αλλά και κάθε είδους υλικό που θεωρείται ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Οι ήδη εμφανείς ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία αναμένεται να επιδεινωθούν το 2011, καθώς τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι μειωμένα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκθέσεις των διοικητών των νοσοκομείων και τους προϋπολογισμούς που κατέθεσαν, για να καλυφθούν συνολικά όλες οι ανάγκες σε προμήθειες χρειάζονται κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος όμως δεν μπορεί να τους διαθέσει πάνω από 2,35 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές γίνονται σε μια στιγμή που το σύστημα δείχνει από παντού πως είναι υποχρηματοδοτούμενο.

Οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες μέρα με τη μέρα φθίνουν και οι επιπτώσεις σχετίζονται τόσο με τα υλικά όσο και με την πραγματική φροντίδα των αρρώστων και τη λειτουργικότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι, πριν από λίγες ημέρες, γιατρός του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να βγει να αγοράσει βαμβάκι σε φαρμακείο για να μπορέσει να καλύψει ασθενή του.

Στο Νοσοκομείο των Τρικάλων λείπουν ακόμη και τα πιο βασικά. Οπως περιγράφει ο Αθαν. Παπαδόπουλος, διευθυντής της Β' Παθολογικής Κλινικής, δεν υπάρχουν γάντια, χαρτί υγείας, σύριγγες αλλά ακόμη και απλοί φάκελοι για να δίδονται οι εξετάσεις στους ασθενείς. Λύση και σ' αυτήν την περίπτωση δίνουν οι ίδιοι οι γιατροί, που τρέχουν ακόμη και στα κοντινά σουπερμάρκετ για να μην... εκτεθεί το σύστημα.

Οι απουσία χρημάτων οδηγεί και στην έκπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πολλοί ασθενείς



δεν μπορούν να χειρουργηθούν απουσία των απαραιτήτων υλικών που δεν αγοράστηκαν για λόγους οικονομίας ή επειδή δεν τους δόθηκαν τα κατάλληλα φάρμακα για να ρυθμίσουν μια νόσο, καθώς επελέγησαν φθηνότερα. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ασθενείς με διαβήτη που πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία για να χειρουργηθούν, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, δεν δίνονται ινσουλίνες τελευταίας γενιάς (αφού αγοράζονται παλαιότερες, άρα και φθηνότερες), με αποτέλεσμα να μη ρυθμίζεται η νόσος και να μην μπορούν να υποβληθούν τελικά στην επέμβαση που είχαν προγραμματίσει.

Και τα υλικά όμως του χειρουργείου είναι πια είδος πολυτελείας, αφού, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δ. Βαρνάβας, πολύ συχνά λείπουν ενδοφακοί, επιθέματα κ.λπ., γεγονός που θέτει πια και ζητήματα ασφάλειας για τους ασθενείς.

Πολλά στηρίζει ο υπουργός Υγείας και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Από τα συνολικά 840 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να περιστείλει το 2011, τα 150 εκατ. θα σχετίζονται κυρίως με την εξοικονόμηση από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα πολύ ακριβά φάρμακα. Βέβαια, και σ' αυτή την περίπτωση τη... νύφη θα πληρώσουν οι μη έχοντες, που θα αναζητούν εναγωνίως να λάβουν τις φαρμακευτικές τους θεραπείες, οι οποίες θα δίνονται με το σταγονόμετρο και έπειτα από πολλές εγκρίσεις. Ηδη τα πρώτα θύματα θα είναι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι, στους οποίους θα χορηγούνται πλέον αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα) κατ' εντολήν του υπουργείου, με το επιχείρημα ότι γίνονταν διάφορες κομπίνες για την εμπορία των σκευασμάτων.

Από τις... μνημονιακές περικοπές δεν θα γλιτώσουν ούτε οι εφημερίες, που είναι μειωμένες κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ φέτος, με συνέπεια τα νοσοκομεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά και οι διοικητές να εγκρίνουν εφημερίες μόνο από το... σπίτι, που είναι και οι πιο φθηνές. Για την κάλυψη όλων των εφημεριακών προγραμμάτων απαιτούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλιστεί μόλις τα 406, όταν το 2009 είχαν διατεθεί 470 εκατ. ευρώ.

Το κλείσιμο τμημάτων και η συρρίκνωση των κλινικών θεωρείται από τους συνδικαλιστές γιατρούς κάτι αναπόφευκτο με βάση τις κινήσεις της κυβέρνησης. Αλλωστε σήμερα πολλές κλινικές δεν έχουν αναπτυχθεί καν (στο Νοσοκομείο Τρικάλων η πνευμονολογική κλινική, η νεφρολογική, καθώς και η νευρολογική-ψυχιατρική), ενώ σε κάποια άλλα νοσοκομεία η έλλειψη εφημερευόντων ιατρών καθιστά τη λειτουργία σχεδόν ανέφικτη (στο Νοσοκομείο Γρεβενών αντιστοιχεί ένας παθολόγος για 25 ασθενείς, ενώ το βράδυ εφημερεύει μόνο ένας από το σπίτι του - εφημερία ετοιμότητας).
Οπου φύγει φύγει γιατροί και νοσηλευτές

Το μνημόνιο «χτυπάει» και το προσωπικό του ΕΣΥ, αφού κατά κύματα γιατροί και νοσηλευτές επιθυμούν να αποχωρήσουν από το σύστημα με πρόωρη συνταξιοδότηση ώστε να γλιτώσουν τα χειρότερα, που επαπειλούνται.

Εως το τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 1.000 γιατροί, ενώ το τελευταίο διάστημα όσοι έχουν προσληφθεί στα δημόσια νοσοκομεία είναι κυρίως με ενδεκάμηνες συμβάσεις. Οι περισσότερες μάλιστα από όσες έχουν γίνει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (150 γιατροί) λήγουν εντός των ημερών, με αποτέλεσμα πάνω από 80 κρεβάτια εντατικής να μην μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Οσο για τους νοσηλευτές, περίπου 3.500 έχουν κάνει ήδη αίτηση για να αποχωρήσουν μέχρι το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της πανελλήνιας συνδικαλιστικής νοσηλευτικής ομοσπονδίας του ΕΣΥ, Αριστ. Δάγλας, είναι να αντιστοιχούν όλο και λιγότεροι νοσηλευτές ανά ασθενή. Σήμερα υπάρχουν περίπου 18.500 νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία και υπολογίζεται ότι απαιτούνται άλλοι 15.000. Αν αφαιρέσει κανείς τους 3.500 που θα αποχωρήσουν χωρίς να αντικατασταθούν στο σύνολό τους, αντιλαμβάνεται πώς θα επέλθει η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου